Sådan får du en god nattesøvn

Søvnforskere finder ofte frem til mange interessante ting om menneskets søvnrytme. Forskerne er ikke i tvivl: Søvn er verdens bedste måde at være god ved sig selv på. Der er derfor ingen grund til at gå sent i seng (igen) i nat…

Forskere i Chicago har gjort en overraskende opdagelse: Får man for lidt søvn, f.eks. fordi man går for sent i seng, forstyrrer man ikke kun kvaliteten af sin søvn i soveværelset, man kan også på længere sigt blive både syg og for tyk.

Årsagen skyldes den første del af natten, hvor man gennemgår særligt lange og helende dybdesøvnsperioder. Mellem kl. 23 og kl. 3 udskilles ekstra kolesterolsænkende vækshormon og det fedtnedbrydende hormon leptin. Går man for sent i seng, bliver denne afstemte timing derfor forskubbet, og kroppen lagrer fedt i stedet for at forbrænde det.

 

Vær særligt opmærksom

Når du indretter dit soveværelse, er der derfor nogle punkter, hvor skal være særligt opmærksom på, hvilke valg du foretager dig. For det første skal du altid sove med lyset helt slukket. Lys gør din søvn mere urolig og mere overfladisk.  For det andet, skal du vælge din madras med omhu. Er den for blød, er der fysiologiske tests der har vist, at din søvn vil blive forstyrret. Derfor: Jo større kropsvægt, jo hårdere skal madrassen være.

Endeligt, skal du sove i et vist antal timer, for at få mest ud af din dag. Forskere fra Heidelberg mener at det optimale er 7,5 timer søvn. Sover du mere eller mindre, kan det have alvorlige konsekvenser.