Gør dit hjem mere miljøvenligt

I en tid, hvor der kommer mere og mere fokus på at passe på miljøet, kan man komme helt i tvivl om, hvad der faktisk gør en forskel. Hvor kan man sætte ind? Virker det? Hvor kompliceret skal det være?

Der skal ikke voldsomt meget til, før du nemt og hurtigt kan være lidt blidere mod miljøet, grundvandet og alt det, der hører til i den afdeling. Læs vores tips her.

Brug mindre el

Produktionen af elektricitet er sjældent miljøvenlig, og derfor kan du gøre din del ved at bruge mindre el. Der er mange måder at gøre det på.

Et af de steder, hvor du kan ændre mest, er på transportområdet. Hvis du kan tage cyklen, er det klart bedst, men også en elbil er langt bedre for miljøet.

I dit hjem kan du sørge for at slukke lyset, når du ikke bruger det. Ting såsom en solcelle lyskæde vil ikke bruge el og kan derfor være et køb værd.

Lav madplan

Kan dine madvalg gavne miljøet? JA. For det første er det klart bedst for miljøet, hvis vi spiser mindre kød. Men det er ikke sådan, vi forsøger at tvinge en titel som vegetar ned over nogle af vores læsere. Du kan måske overveje kødfri(e) dag(e), hvis du virkelig er interesseret.

Vi anbefaler i stedet, at du tænker mere over, hvad du spiser i hverdagen. Du kan nøjes med at handle én gang om ugen, så du kun køber det mad, du får brug for. Det er typisk impulskøb, der gør, at du ender med at have alt for meget mad i køleskabet, du ikke får spist.

Hvis du oven i købet også gerne vil spare penge, skal du holde øje med årstiden. Det er bedst for klimaet og pengepungen at spise efter årstiden. Hvordan? Tænker du måske. For i vores samfund har vi så meget fokus på, at vi kan få alle varer (herunder frugt og grønt), som vi vil. Men dette er importeret fra andre lande.

Hvis du spiser lokalt frugt og grønt i den sæson, hvor de dyrkes i Danmark, støtter du ikke den klimabelastning, der kommer fra alle de frugtimporterende lastbiler.

Drop plastikken!

Forbruget af engangsplastik er i øjeblikket for stort og meget klimabelastende. Det er faktisk kun 15 % af det plastik, vi sorterer og sender til genbrug, som reelt bliver genbrugt.

Når du tager ud at handle, så lad være med at putte dit frugt i engangsplastikposer. Put dem i stedet i et genbrugelige stofnet, som du kan købe eller lave selv. Hav altid et net med dig i tasken, så du ikke skal købe en pose, når du er ude at handle. Køb også gerne en god drikkedunk, så du ikke behøver at købe engangsvandflasker.