3 tips til en god nattesøvn

Søvn er vigtig for din sundhed og for din generelle trivsel. Faktisk peger forskerne på, at du kan forlænge dit liv med op til flere år, hvis du får tilstrækkeligt med søvn. Det er ret så tankevækkende, ikke? Her i artiklen får du vores råd til, hvad du selv kan gøre for at få en dejlig og effektiv nattesøvn.

Din seng skal være rar at ligge i

Ligger du ikke godt, sover du ikke så godt, som du kunne gøre. Det er et faktum. Der er ikke noget, der kan spolere en god nattesøvn, som en dårlig madras. En madras skal hverken være for blød eller for hård – og føler du dig radbrækket, når du står op om morgenen, kan det ikke gå hurtigt nok med at få købt en ny madras eller seng.

Sørg også for at have en tilpas blød hovedpude, som du ikke skal hamre og banke på flere gange i løbet af natten for at få til at have en form, som du er tilpas med. Sørg også for at have både en vinterdyne og en sommerdyne at skifte mellem, så du hverken har det for koldt eller for varmt i nattetimerne.

Har du meget lange stylter, kan du også gøre dig selv den tjeneste at købe en ekstra lang dyne. Så er du fri for at vågne op med kolde fødder, som stikker ud under dynen.

Undgå koffein og stimuli lige inden sengetid

Koffeinholdige drikke som kaffe og cola er no go lige inden sengetid – eller om aftenen i det hele taget. Koffein gør ikke noget godt for din søvn, og er du kommet til at tømme kaffekanden først på aftenen, kan det godt få dig til at ligge søvnløs i flere timer, når du kravler under dynen.

Fjernsyn eller arbejde ved computeren lige inden sengetid er heller ikke optimalt, da du her bliver udsat for noget skarpt lys, som modarbejder dine søvnhormoner. Gør det eventuelt til en rutine at læse et kapitel i en bog eller løse en kryds og tværs i din seng, inden du lægger dig til at sove. Et kvarters tid kan gøre underværker for din søvn – og vejen til drømmeland bliver meget kortere.

Gør det helt, helt mørkt i soveværelset

Små røde lamper, der lyser fra computeren, eller den røde prik på fjernsynet, der lyser op, når der ikke er slukket på kontakten, kan gøre din søvn mindre tung og mindre effektiv. Gør det gerne så mørkt som muligt i dit soveværelse, og sluk gerne alle elektriske devices på stikkontakten, så alle de små røde og grønne prikker forsvinder helt.

Den helt store synder er at have din smartphone liggende på sengebordet, så du lige kan tjekke din mail, Facebook eller andet, inden du lægger dig til at sove. Placer gerne din telefon i et andet rum – så slipper du også for unødig stråling. Bruger du alarmen på din telefon som vækkeur, så vågner du sikkert også mere op, hvis du skal bevæge dig ind i lokalet ved siden af for at slå alarmen fra.