Hjertesygdomme er ikke sjælden for danskere, og sygdommen er et redt udbredt fænomen. Hvis ikke man hurtigt er opmærksom på, om man kunne have en hjertesygdom, kan det have fatale konsekvenser. Vil man være med til at forebygge, kan man fx tage blodtryksmanchetten i brug.
Dette kan Hjerteforeningen uden tvivl skrive under på. De følger nemlig udviklingen i hjertekarsygdom i Danmark på alle dens niveauer. Dette inkluderer risikofaktorer, forebyggelse, behandling, patienter, forskning osv.
De har på deres hjemmeside samlet en række fakta omkring området, og disse bliver løbende opdateret. De hjerte-kar-sygdomme, man kan have, er åreforsnævring i hjertet, akut blodprop i hjertet, forkammerflimren, karsygdomme i hjernen, hjertesvigt og hjerteklapsygdom.
Vigtigt at vide om hjertekarsygdom
Ifølge Hjerteforeningens hjemmeside dør mere end hver fjerde dansker af hjertekarsygdom, og netop denne sygdom er den næst hyppigste dødsårsag i Danmark. Dog, er antallet af dødsfald, der skyldes hjertekarsygdom, faldet med 46 procent fra 1995 til 2012.
Det store fald i dødelighed har Hjerteforeningen dog en forklaring på. Godt halvdelen skyldes en forebyggelsesindsats, der har ført til blandt andet mindre rygning, lavere blodtryk og lavere kolesteroltal i befolkningen.
Knap halvdelen skyldes bedre behandling af blodpropper, hjertekramper, hjertesvigt og den mulighed for forebyggende medicinsk behandling efter en blodprop. Det står altså klart, at blodtryksmanchetten er en del af mange vigtige redskaber, der kan forebygge blandt andet blodpropper. Her kan man selv gøre en forskel. Hjerteforeningen oplyser netop også, at omkring 1 million danskere lider af forhøjet blodtryk – så hvad venter du på?